Stoepmakers website1STOEPMAKERS OOSTPLEIN

In 2016 is het projectteam Stoepmakers Oostplein opgestaan. Doel is om met (minimale) tijdelijke en/of permanente middelen te zorgen dat het Oostplein zowel ruimtelijk als programmatisch beter gaat functioneren cq. levendiger wordt. Nu en in de toekomst. In samenwerking met zeer diverse partijen (bewoners, ondernemers, gebiedscommissies, vastgoedeigenaren etc.) worden kleine stapjes genomen die moeten leiden tot een helder plan voor het toekomstige Oostplein.

Het afgelopen jaar hebben de Stoepmakers Oostplein al laten ervaren dat van een doorgangsplein een ontmoetings- en verblijfsplein gemaakt kan worden: het staketsel van de molen is niet meer weg te denken, het huiskamergevoel rond het beeld van de Marinier zorgt voor een groeiende bezoekersstroom en de feeërieke verlichting in de avond levert een grote bijdrage aan de sociale veiligheid.

In 2017 wordt het project Oostplein Verlicht! gerealiseerd met een startkapitaal van Citylab010 en wordt een volgende stap gezet in de ontwikkeling van deze Oostpoort naar de binnenstad van Rotterdam.


 

Het Oostplein in de schijnwerpers met Oostplein Verlicht!

Oostplein Verlicht! maakt in 2017 van het Oostplein een lichtend voorbeeld voor onze stad. Met behulp van lichtsculpturen en/of fantasievolle openbare verlichting zal de geschiedenis van het Oostplein op een eigentijdse, aansprekende en soms betoverende wijze tot leven worden gebracht.

Een mysterieuze blauwe gloed zal vanuit het Gemaal op het Oostplein naar buiten stralen en een denkbeeldige lijn richting het Boerengat vormen. In deze blauwe loper wordt een 5-tal verlichte objecten opgesteld die het Oostplein ook ’s avonds tot leven zullen brengen: een nieuwe Oostplein Poort op de kop van de Hoogstraat, 3 Oostplein Fonteinen die de verdwijnende peperbus opnieuw laten stralen en de molen die blijft transformeren gedurende de afgelopen anderhalf jaar.

Oostplein Verlicht, Oostplein, Rotterdam, Stoepmakers Oostplein, LG Architecten, ObservatoriumDefinitief ontwerp door BeersNielsen, LG Architecten en Observatorium 

De Pomp en de Buis

Een blauwe gloed loopt van het Gemaal naar het Boerengat. Een lijn die bovengronds de verbinding maakt van wat er ondergronds verborgen ligt. Velen kennen het gebouw maar slechts weinigen weten van de wereld onder het plein waar buizen lopen die zo groot zijn dat ze bijna alle polders ten noorden van Rotterdam droog houden. De bijzondere machines en de vorm van het gebouw zullen uitgelicht worden. Met behulp van projecties zal er een denkbeeldige stroom van water over het plein gaan stromen, zodat de functie van het gemaal duidelijk wordt.

De Stoepmakers Oostplein hebben in BeersNielsen de perfecte samenwerkingspartner gevonden om op kunstzinnige wijze het Oostplein te laten stralen.

 

Stoepmakers Oostplein, Oostplein, Rotterdam, LG ArchitectenDefinitief ontwerp door LG Architecten i.s.m. bewoners Oostmolensteyn

De Molen

De Molen op Oostplein is van een tijdelijk kunstwerk voor het Stoepmakers-evenement in 2016 getransformeerd tot een tijdelijk meubelstuk met bloemenbak in het plantsoen. Voor Oostplein Verlicht! zal er met licht gespeeld worden waardoor lijkt dat de molen opnieuw in brand staat.

 

Oostplein, Rotterdam, LG ArchitectenDefinitief ontwerp door Milou van Ham i.s.m. Dik Vuik

De Oostplein Fonteinen

Prachtige pleinen over de hele wereld beschikken vaak over minimaal 1 object dat de fantasie prikkelt, zoals een kunstwerk of een fontein. Het Oostplein heeft niet 1, maar 3 bijzondere objecten die een verhaal vertellen: peperbussen. Herkenbaar zijn ze echter niet, waardoor ze in hun huidige functie van reclamezuil niet opvallen en zelfs wegvallen. Kunstenaar Milou van Ham zet met een lichtenscenering de 3 peperbussen weer in de schijnwerpers.

 

Oostplein, Oostplein Verlicht, Stoepmakers Oostplein, LG Architecten, ObservatoriumDefinitief ontwerp door Iwan Smit i.s.m. Ondernemersvereniging Hoogkwartier

De Hoog Poort

De Hoogstraat, de Oostzeedijk en het Oostplein: 3 gescheiden werelden die verbonden willen worden. Niet alleen verkeerstechnisch maar vooral visueel. Met de Hoog Poort wordt de entree tot de Hoogstraat gemarkeerd. Een sculptuur die straalt, waar je doorheen kan en de geschiedenis in woord en beeld kunt zien/lezen, ontworpen door kunstenaar Iwan Smit.

 

Oostplein, Oostplein Verlicht, Stoepmakers Oostplein, LG Architecten, ObservatoriumDefinitief ontwerp door Stoepmakers Oostplein i.s.m. Piet Hekker, Bakkerswinkel

De Lijn

De marinier leidt een eenzaam bestaan. Vaak staat hij in het donker op wacht. Hij ziet niets en wordt ook niet gezien. De Bakkerswinkel en het Boerengat verdwijnen in het donker. Op het Mariniersplein krijgt de marinier tijdelijk een blauwe gloed en zal er door de Stoepmakers een lichtlijn ontworpen worden die het verhaal van de plek vertelt via de woorden van Jacques Broekhoven (marinier voor het leven).


Categorieën Uncategorized